spa sadržaj

pružite sebi luksuzni spa doživljaj

Potrudili smo se da za potpuno fitness i relax iskustvo našim članovima obezbedimo izuzetno bogat spa sadržaj u okviru koga se možete opustiti i uživati u blagodatima finske saune, turskog kupatila, đakuzija, slane sobe i drugog sadržaja koji je prilagođen da pruži luksuzno i kvalitetno iskustvo.  U nastavku je prikazan sadržaj SPA dela u okviru fitness centra “Panorama”.

zuta pozz 2
finska sauna

FINSKA SAUNA

Finska sauna predstavlja prostoriju od drveta u kojoj je temperatura vazduha od 70-100°C i sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15 procenata. Samo nekoliko minuta u sauni dovoljno je da vam se regeneriše koža, poboljša cirkulacija i ubrza metabolizam. Nagla izmena vrelog vazduh a i hladnog tuša aktivira endorfin, hormon koji podstiče osećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja. 

SLANA SOBA

Slana soba je specifično konstruisana prostorija u kojoj su tavanica, zidovi i pod obloženi solju slojem 3-4 cm debljine, sa ciljem imitacije atmosfere prirodne slane pećine. Sama so poreklom je iz Mrtvog mora, koje ima veliki salinitet čak do 9 puta veći od saliniteta obične morske vode. Mikroklima slane sobe je hipoalergijska i aseptična. Temperatura (18-24°C) i vlažnost (40-60%) moraju da se kreću u dozvoljenom opsegu kako bi sama terapija imala optimalan efekat na ljudski organizam. 

ĐAKUZI BAZENI

Korištenje đakuzija povezano je prvenstveno s vremenom provedenim u opuštanju. Međutim, ne znaju svi da hidromasaža ne samo da poboljšava opšte i mentalno stanje organizma oslobađajući vas stresa, već ima i niz drugih prednosti – pozitivno utiče na zdravlje i učinkovito pomaže u brizi o atraktivnom izgledu.

Hidromasaža pruža prednosti uporedive  s onima standardne spa masaže, koja smanjuje napetost u mišićima i ublažava bol povezanu s reumatizmom i bolestima kičme

TURSKO KUPATILO

Tursko kupatilo predstavlja vrstu saune za kupanje u pari i po tradiciji potiče sa bliskog istoka. U turskom kupatilu je vazduh zasićen vlagom a temperatura ide i do 50 stepeni Celzijusovih.Poseta turskom kupatilu (hamamu) ima posebnih prednosti na organizam jer samo izlaganje tela visokoj temperaturi i vlažnosti vazduha doprinosi susretanju sa jednim iskustvom koje ćete želeti da ponovite. 

TEPIDARIJUM

Tepidarijum je u stvari grejni ležaj, koji toplotnim zračenjem posebno deluje na organizam i opuštanje mišića. Klupe su zagrejane do temperature koja je približna temperaturi tela, od 37 do 39 stepeni Celzijusa. Na ovaj način postiže se da telo odaje otprilike onoliko toplote koliko i prima.

Time se postiže opuštanje mišića i nervnog sistema. Telo se zagreva bez znojenja, a usled toplote krvni sudovi se šire, što poboljšava protok krvi i jača imunitet.

KNEIPP STAZA (HIDROMASAŽA)

Kneipp staza (Kneipp bazeni/korita) sa toplom i hladom vodom  su korita ili bazeni koji su naizmenično raspoređeni jedan iza drugog, obično dva, jedan sa toplom, a jedan sa hladnom vodom, koji idu u krug, zatvarajući isti. Taj krug može da bude pravilnog i nepravilnog oblika, kraći i duži. Nije neophodno da Kneipp staza bude kružno raspoređena, već može biti napravljena kao uzdužna staza. Dubina korita kreće se od 20 – 40 cm. Temperatura hladne vode je 15 – 20 C, a tople 40-50 C.

kambala (hladna kupka)

Kambala kupke su namenjene upravo procesu zatvaranja pora, odnosno kao treći korak u korišćenju saune. Prvi korak je pripremni period u kome je potrebno da se pripremimo za ulazak u saunu, da unesemo dovoljno tečnosti, drugi korak je sam boravak u sauni kroz koji budimo naš organizam, naprežemo ga i dovodimo do granica izdržljivosti u kojima nam se ubrzava cirkulacija, rad srca, i otvaraju pore. Nakon toga sledi finalni korak, a to je potapanje u kambala hladne kupke. Na ovaj način osiguravamo naš organizam od pregrevanja, dovodimo telo u balans i zatvaramo pore.